HTML

Volánnal Utazunk

Mindazoknak, akik szeretik, és akik utálják, akik minden nap igénybe veszik, és akik csak sátoros ünnepeken, akik elégedettek vele, és akik nem. Észrevételeket, tapasztalatokat várunk a volannalutazunk@freemail.hu címre!

Utolsó kommentek

  • erdélyi_lány: már egészen összezavarodok...:D szóval szájkosárral és pórázzal kell venni jegyet, de ha kutyatásk... (2009.05.27. 11:55) Kutya a táskában
  • erdélyi_lány: @Pityuka: hello! És kb mennyit kell fizetni a kutyáért? és függ a méretétől is? Az enyém elég kics... (2009.05.27. 11:50) Kutya a táskában
  • Bastet: @honey4: Mélyen egyet tudok érteni az előttem szólóval. Csak szánni tudom ezt a szegény lúzer we... (2009.05.19. 16:28) Kutya a táskában
  • honey4: nah kedves westie gazda először is tedd sebbességbe az agyad mielőtt megszólalsz, a te kutyád lehe... (2009.04.03. 14:02) Kutya a táskában
  • Kriszti: Abszolút egyetértek Mók-kal! Nem értem miért kell most itt cigányozni egyes utasoknak. Miért nincs... (2008.10.04. 14:12) Debrecennek nem kell a Hajdú-Volán Zrt.
  • Utolsó 20

Bejegyzések

Megszűnik az Árpád hídi végállomás

2008.09.22. 10:16 Volannal Utazunk

Már biztos a hír: 2008. október 1-től a 11-es út Szentendre felé közlekedő buszai (872, 880, 882, 884, 889. 890 és 893. számú járatok) nem a kiárusításra került árpád hídi végállomásról indulnak, hanem Újpest-Városkaputól.

 

Több kérdést is felvet ez a döntés.

Ennyire bíztak a Megyeri híd - szerződésellenes - megnyitásában, hogy ráépítették a jövőbeni forgalmuk felét? A dugók nem szűnnek majd meg, hiszen reggelente mindkét oldalon hosszú sorok állnak a városba jutásra várva, a Szentendrei útról elvileg tűnnek majd el teherautók, akik folytatják útjukat a körgyűrűben (eddig sem voltak túl sokan), de a legtöbb személyautó marad, hiszen nem mindenki vágott volna át a városon, azonban eddig a 11-es útról araszoló buszokról a drága HÉV-re lehetett menekülni. Most ez a könnyebbség is megszűnik, csak a végállomáson lehet a reggelente amúgy is elviselhetetlenül zsúfolt metróra szállni.

Most a dátum előtt 10 nappal ki is rakják a hírt az információk közé a honlapjukra. Miért csak ennyi időt hagytak felkészülni a változásokra?

A Duna két oldalának évtizedek óta kialakult közlekedése van. Gyerekek tucatjai jártak eddig óbudai iskolákba, felnőttek munkába a környező falvakból a szentendrei út vonalán. Most be sem jutnak a városba, csak a pesti oldal érintésével, ha visszaközlekednek saját maguk az Árpád-hídon át bkv-val, jó fél óra-negyven perc kerülővel. Kinek jó, ha bkv bérletet is venniük kell?

Nem beszélve arról, hogy mennyit ér majd ezek után a BEB bérlet? Ki fogja vásárolni, ha mindössze három megállót mehet vele, 3,1 km hosszan?

Miért nem építettek még kiszolgáló helyiségeket az új csomóponthoz?

Ha a 10-es út buszai csak a Bécsi út-Vörösvári út kereszteződéséig járnak majd, miért nem kezdték el legalább az eső ellen védő megállóhelyeket építeni a puszta aszfaltra, ha már vécére, váróteremre időben nem lehet számítani?

A 10-es úti buszokhoz kapcsolódóan: miért éppen most viszik ki oda a megállókat, amikor az 1-es villamos követési távolságát növelték a paraméterkönyv új irányvonalának megfelelően, és zsúfoltságra lehet számítani?

Hogyan fog elférni ez a sok busz - a várakozókat is beleértve - két buszöbölben, és az Újpest-Városkapu kicsinyke megállóiban?

3 komment · 1 trackback

Címkék: busz felhívás végállomás megálló

Kutya a táskában

2008.09.15. 08:52 Volannal Utazunk

Sokszor utaztam kutyával buszon, barátnőm ilyenkor a sporttáskájába rejtette apró kis tacskóját, sosem vették észre, vagy ha igen, nem szóltak érte, hiszen nem foglal helyet, egy csomagnak számít. Elvileg kutyáért azért kell fizetni, mert gyereknyi-embernyi helyet foglal a fizetős utasok elől. De mi a helyzet, ha a kutya aprócska, esetleg táskában van?

Adrit is kutyája miatt büntették meg a buszon. Szájkosár és póráz nélkül utazott vele - de táskában vitte. A szabályok nem egyértelműek, ha szó szerint vesszük, akkor egy gyufásskatulyányi yorkshire terrierért is ugyanúgy fizetni kell, mintha németjuhásszal utaznánk, dacára annak, hogy a kutya testi épsége miatt nem ajánlatos letenni a figyelmetlen utasok lábai mellé, és ember legyen a talpán, aki szájkosarat tud venni neki...

Másrészt viszont a szállítóketrecben utaztatott állatoknak nem kell jegyet venni, ilyen például a macska, vagy a kölyökkutyák, a papagáj kalitkája, a hörcsög terráriuma. Jelen esetben szerintem az ellenőrök nem haladtak a korral, és nem vették figyelembe a szállítóketrecek sokféleségét.

Természetesen az ellenőrök ezt a gumiszabályt úgy alkalmazzák, ahgyan nekik jólesik, akár egy szállítóketreces kiskutyáért is megbüntethetnek, egy szájkosár nélküli csivava miatt is leszállíthatnak, de érdemes helyettük a Volán ügyfélszolgálatát felhívni, mi is a hivatalos álláspont a táskás ebek tekintetében, és ha felbukkannak az ellenőrök, erre az álláspontra hivatkozni.

Adri, ami késik, nem múlik:

 

Van egy kis havanese kutyám, aki nem ismerné ez egy igen kistermetű
kutyus. Gyakran utazunk együtt volánon, ő a kis táskájában. A sofőrök
fel szokták engedni jegy nélkül, hiszen egy közepes táskában vígan el
van, ami nem nagyobb egy retikülnél. Pár napja ellenőrökkel
találkoztam, akik megbüntettek, mivel szerintük nem lehet így állatot
vinni. Szerencsére az értelmesebb fajtából voltak valók így meg tudtam
beszélni velük a helyzetet. Nekik sem volt egyértelmű a helyzet, de
végül kaptam egy csekket. Ha belefér egy táskába akkor nem teljesen
mindegy, hogy élőlényről van e szó vagy csak egy pár kiló krumpliról?
Jogosan büntettek meg?

üdv
Adri

 

8 komment

Címkék: kutya busz ellenőr szállítás jegy

Busz a trópusokról

2008.09.09. 10:41 Volannal Utazunk

Elkezdődött az iskola, araszolva halad a hosszú kocsisor a város felé, a bkv járműveinek menetrendjét is átalakították, így aki bizonytalan volt, hogy időben bejut reggel szintén kocsiba ült. (A menetrendet nem tartják a buszok, és csodálkozik a bkv-s vezetés, hogy ellopják a megállókból a menetrendet, amikor a drágán kinyomtatott tájékoztatójukban semmi konkrétum nem szerepel, és nem mindenkinek van nete, hogy kinyomtassa az újat, bár ez a nyomtatás is egy külön történet...)

 

Kedves blogírók!

Tegnap először esett nagy eső az iskolaidő megkezdése óta, így amint várható minden természeti jelenségnél (egy centis hó, szél), beálltak a bevezető utak. 22 helyett 50 percet raboskodtunk a zsúfolt buszon, férjemmel együtt szerencsére messzebbről indultunk, és le tudtunk ülni, de sokan állták végig az utat.

Ahogy telt az idő, egyre fullasztóbb lett a hőség, egyre nagyobb a pára. (Ismerős? A meleg járműben párolgó emberek jelensége is ilyen esős napi sajátosság, és sajnos nem járul hozzá utazási komfortérzetünkhöz.) Egy hölgyet kérnek meg, hogy nyissa ki az egyik ablakot, és bár így beverne az eső, ő mégis készségesen feláll, hogy teljesítse az állva szenvedők óhaját. Az ablak azonban nem nyílik.

A buszvezetőt kéri a hölgy, hogy legyen szíves kinyitni az ablakokat. Azt ő nem tudja, húzzák ki. Nem megy? Többet ő sem tehet.

Akkor talán a tetőablakokat. Azt sem tudja. (A tetőablakokon nincs fogantyú, mint a régebbi buszokon, az utasok nem tudják kinyitni.)

Esetleg a légkondit ha bekapcsolná. A buszvezető már nevet. Itt, ebben a buszban légkondi? Talán a volvókban. Nem is volt benne sosem. (Ezt többen kétkedéssel fogadták, de én készséggel elhiszem...)

Sajnos nem tudom, milyen típusú volt a busz, mindenesetre alacsonypadlós, nem a régi ikarus. Mégsem működött benne semmi, ami azt a célt szolgálta volna, hogy az utasok hering módon történő utazásuk során levegőt kapjanak.

Már csak hab volt a tortán, hogy a zsúfolt busz vezetője addig nem akart elindulni, míg nem látott ki rendesen. (Valószínűleg ritkán viszi ezt a járatot iskolakezdéskor.) Könnyen lehet, hogy a busz végében már nem állt mindenki a másik nyakában, oldalában, de mivel felszállni csak elöl lehet, mindenkinek egyre hátrébb kellett volna szorulnia, minden személyes tér mellőzésével,amit nem szívesen tesz meg az ember, hacsak nem taszítják... (Ha az elöl felszállást bevezetik a bkv-nál, akkor remélem sosem hagyják, hogy ennyire zsúfoltan kelljen utazni. A példaként felhozott más országokban feleennyien vesznek igénybe egy buszt, kényelmesen hátra tud menni mindenki, és helyet találhat magának.)

Mit is beszélek. Méghogy nem jutottunk levegőhöz? Jött levegő. A réseken át, amin beszivárgott az esővíz, át a lámpatesteken. Vagy talán a pára csapódott le, amit a több tucat ember lélegzése és teste okozott? Fúj...

További jó munkát!

Dezzie W.

 

 

2 komment

Címkék: busz zsúfoltság

Zsúfolt mohácsi busz

2008.08.25. 09:19 Volannal Utazunk

Bosszantó, ha a feltúrt Budapest felé lépésben halad a buszunk, de még rosszabb, ha egyetlen alternatívájaként a városba jutásnak még zsúfolt is. Eszembe jut erről svédországi élményem, amikor a távolsági buszra annyi embert engedett fel a sofőr, amennyien le tudtak ülni, az előre kifizetett jegyeket lobogtató lemaradottakért pedig már jött is a következő busz 10 percen belül...
 
 
T. Volánbusz!
 
 
Ma ismét utazni kényszerültem az önök autóbuszával Mohácsról Budapestre (14:45-kor indult). Felháborító hogy több ezer forintért kénytelen voltam nem először végigállni a több mint három órás utat 20-30 utastársammal együtt! Mohácsról Budapestre szinte ez az egyetlen eljutási lehetőség délután, mégsem foglalkoznak a rendszeresen túlzsúfolt buszokkal. Haladéktalanul kérem intézkedésüket hogy ilyen probléma máskor ne fordulhasson elő!
Levelemet másolatban küldöm a Volánnalutazunk.blog.hu szerkesztőinek.
 
R. György
Mohács

2 komment

Címkék: busz zsúfoltság

Hajdús blog

2008.07.17. 08:37 Volannal Utazunk

Rég voltam már, de remélem azért még olvastok! :)

Ezúton ajánlanám a hajduvolanfigyelo.blog.hu-t, mint testvéroldalt, tessék írni, ha a Hajdú Volánnal kapcsolatos történeteitek vannak!

 

4 komment

Címkék: ajánló

Az ellenőr is ember

2008.06.09. 08:43 Volannal Utazunk

Éppen nem az emberi gyarlóságról írt nekünk Peter, hanem munkájukat pontosan és udvariasan végző ellenőrökről. Mert ilyenek is vannak!


Rendszeresen járok kora reggel az Érd,Bem tér - Törökbálint vonalon. Pár napja ellenőrök szálltak fel a virágtanya megállónál. Találtak az utasok között jegy nélkül utazókat, azokat szépen meg is büntették, ahogy kell.  Az egyik bliccelő a következő megállóban akart leszállni, ezért itt eltöltött pár percet a busz, amíg a büntetést írták. Több utas is az ellenőröknek esett, hogy lekésik a csatlakozást, ami részben igaz is lett, bár szerintem nem ez az egy-két perc volt az oka ennek. A két ellenőr akik nagyon udvariasan végezték a  munkájukat nem nagyon akadt ki az utasok morgolódásán. Egy közép korú hölgy provokatív és sértő megjegyzéseit is ügyesen és udvariasan lereagálta egyikük, ez engem is meglepett. Egyre gyakoribbak az ellenőrzések és gyakran látok az ellenőrökkel gorombán viselkedő utast.  Ezúton szeretném megkérni volánnal utazó társaimat, hogy vegyék őket is ember számba, nekem soha nem volt az ellenőrökkel problémám, mert veszek jegyet. Aki meg nem tartja be a szabályokat az számoljon ennek következményével és ne azt hibáztassa aki csak a dolgát végzi.

üdv.:
Peter

ui.: nem vagyok ellenőr :)

12 komment

Címkék: ellenőr bliccelés

Kevés a borsodi járat

2008.05.29. 08:33 Volannal Utazunk

A vasúti mellékvonalak bezárása mellett a buszok sem járnak rendesen néhány településen. Ha gondolnak is az emberekre, akkor csak vasárnapi kocaturistaként, mintha hétköznaponként dolgozni nem is járna be senki a falvakból.
Pedig érdemes fejleszteni a közlekedést arrafelé is, mert könnyen lehet, hogy sokan váltanak a tömegközlekedésre a benzinárak emelkedése miatt...

Sziasztok!

Egy nem Volánbuszos vonalról szeretnék valami infót, jó lenne
foglalkozni vele.Évtizedek óta a Borsod Volán vagy az Agria volán által üzemeltetett
1383-as vonallal kapcsolatban (Miskolc / Lillafüred - Répáshuta - Eger
vonal) vajon milyen logika alapján közlekedik csak vasárnap ezen a
turisták által gyakran látogatott helyekre a busz?
Vajon szombati napon miért nem lehet Egerből átjutni Lillafüredre
átszállás és hatalmas kerülő nélkül?
Mi az oka a csak vasárnapi menetrend szerinti közlekedésnek?
Szombaton nincsenek turisták?

A Bükk hegység turisztikailag fokozatosan növekvő területeinek
feltárására célszerű lenne Miskolc - Bánkút - Szilvásvárad viszonylatban
kirándulójáratot indítani a nyári szezonban. Szerintem bőven megérné
a volánnak, - feltéve ha nem feketéznének a sofőrök.


Sajnos részletes vonalimenetrendet sehol sem találtam sem erről sem
más vonalról. (célszerű lenne ha valaki a vonali menetrendeket is
feltöltené a menetrednek.hu-ra PDF-ben, így nem csak egy adott napra
vonatkozó menetrend, hanem az aktuális heti menetrendi járatok is
látszanának közlekedéskorlátozó jelekkel)

Kérem ezzel is foglalkozzatok. Zoli.

Szólj hozzá!

Címkék: busz menetrend borsod

Fordulj bizalmatlanul a sofőrhöz!

2008.05.25. 12:02 Volannal Utazunk

Sajnos néha nem csak azokat blicceltetik a sofőrök, akik "ismerik a dörgést", és előremennek a rendes jegyért, ha felszáll az ellenőr, vagy leszállnak a semmi közepén, mielőtt rájuk kerülne az ellenőrzés sora. Nem sokat nyerhetett a jeggyel a buszvezető, aki olcsóbb jegyet adott Erika barátjának, neki mégis kellemetlenséget okozott, mivel az ellenőrök úgy vették, megnézte a jegyet, amit kapott. Miért is kellene? Nem bízhatunk a sofőrben? Mégis ki böngészi át a kis cetlit, amit kap, ha egyszer a jegy teljes árát odaadta és joggal gondolhatta, hogy rendes jegyet kap?

Kedves blogszerkeztő!

Heti rendszerességgel járok volán busszal már évek óta.  Mivel diák vagyok ezért kedvezményes jeggyel utazom. Sokszor a sofőr nem add egyáltalán jegyet, de arra is van példa, hogy 90%-s jegyet kapok csak. Eddig nem nagyon zavart, de mióta egyik barátom elmesélte,  hogy ő hogyan járt, azóta mindig kérek rendes jegyet.  Az ő történetét szeretném megosztani.

Egyik reggel békésen utazott zsebében a 90%-s jeggyel (persze ő is diák), amikor az egyik megállóban felszálltak a "gonosz" ellenőrök. Mikor hozzá értek ő felmutatta a jegyét, de mivel a kedvezményre nem volt jogosult, ezért megbüntették, ha jól tudom 6000 Ft-ra. Hiába bizonygatta, hogy ő az 50%-s jegy árát kifizette a sofőrnek, nem törődtek vele. Mivel törvénytisztelő polgár a büntetést kénytelen volt befizetni és lenyelni, hogy a sofőr feketézésének ő issza meg a levét..

Szóval javaslom minden kedves volánnal utazónak, hogy saját érdekében kérjen érvényes jegyet, nehogy így járjon.

Üdvözlettel:

Ny. Erika

 

9 komment

Nem felhasználóbarát online menetrend

2008.05.20. 08:51 Volannal Utazunk

"Tisztelt Volánbusz!

Érdeklődnék hogy az online jegyvásárlás rovatban miért nem lehet úgy
betáplálni az állomásokat hogy amikor elkezdem írni hogy BUDA...
(akkor kilistázza a Budapesti megállókat, illetve ha beírom hogy Gyön..
akkor Gyöngyös megállóit listázza ki és így tudjak választani a listából.

Most így hiába írom be hogy Budapest, kiindulási állomás, és a
célállomásra beírom hogy Gyöngyös, kiírja hogy nincs ilyen megállóhely,
és hosszú percekig ott kell bogarászgatni mire végre feldobja a
megállólistát. Teljesen logikátlan ez így.
Mellékelem a MÁV-nál hogy működik a menetrendi kereső, javaslom a
jegyvásárlási rendszert ehhez hasonlóan javítsák ki.


A Menetrendekkel kapcsolatban várható-e végre hogy az Exceles
áttekinthetetlen, nyomtathatatlan borzalmak helyett normális
nyomtatható PDF-es vonali-menetrendet raknak be? Szerintem sokkal
normálisabb, és áttekinthetőbb lenne, lehetne rajta látni hogy melyik
járat mely napokon közlekedik.
Pl: Budapest - Szeged viszonylatban miért ne lehetne így megcsinálni a
VOLÁN menetrendet is?
http://www.mav.hu/admin/mr_megj.phtml?id=1236
Csak be kéne valakinek scannerelni a menetrendkönyvet, máris sokkal
áttekinthetőbb lenne.

Kár hogy a Volán webes-levelezési rovatából eltüntek a kérdések és
válaszok, szerintem sokakat érdekelt a dolog.

Válaszukat várom, Tisztelettel: K. Norbert"
Mi is kíváncsian várjuk a választ!

Szólj hozzá!

Címkék: menetrend

Nem pihen mindenki a hosszú hétvégén

2008.05.05. 08:59 Volannal Utazunk

A nyári menetrendek felérnek egy járatritkítással. Bevallottan azért jár kevesebb busz, mert nincsenek nyitva az iskolák, de ez azoknak, akik nyáron ugyanúgy járnak dolgozni, mint télen, gond lehet a csökkentett menetrend. Járjanak kisebb buszok, de maradjanak meg a járatok, ne csökkenjen szinte felére a kapacitás! Bár nyáron nincsenek iskolások, de a kirándulók megtöltik a buszokat - nem beszélve a teljes árú bérletet fizető dolgozókról, akik nehezebben érnek be reggelente, és haza délután.
Kis kavarás történt a menetrendben az ünnep miatt is, de ezt igazán az érezte, aki dolgozott a négy nap valamelyikén.


"Sziasztok!
 
Épp most bukkantam rá az alábbi érdekességre a Volánbusz honlapján:
 
A 2008. május 1-jei és pünkösdi ünnepek és az ehhez kapcsolódó munkanap áthelyezés időszakában, 2008. április 25 – május 14. között a VOLÁNBUSZ Zrt. helyi és helyközi autóbuszjáratai az alábbiak szerint közlekednek:
május 1.
csütörtök
munkaszüneti nap
május 2.
péntek
munkaszüneti nap
május 3.
szombat
munkaszüneti nap
május 4.
vasárnap
a hét első munkanapját és iskolai előadási napját megelőző munkaszüneti nap
Ehhez képest a MÁV-nál és a BKV-nál ma (május 2-án és május 3-án) bizony szombat (szabadnap) van. Sőt, a naptár szerint is.:) Főleg, hogy múlt hét pénteken dolgoztuk le a mai napot!
A bérletesek, dolgozók fejére megintcsak szarik a sárgacég.
 
István"

1 komment

Címkék: menetrend

Bkv és Volán

2008.04.24. 09:43 Volannal Utazunk

Mindenki előtt ismert a Bkv Zrt. pénzügyi hiánya, és annak eltüntetésére tett kísérletek - például a libegő vagy a sikló eladása, ami csak addig pótolná az összeget, míg fel nem élik, ugyanis semmilyen értelmes koncepció nincs a hiány csökkentésére, mint hogy kevesebb busz járjon, kevesebb dolgozó legyen, és eladhassák a kiürült remízeket, pályaudvarokat. Ez ugyan a cégnek jó, de Budapestnek, és a bérletet, jegyet vásárló utasoknak nem.

Most azonban a Bkv beszivárog a Volán berkei mögé is, új, volt bkv-s igazgató képében, aki hozza a barátait, rokonait és üzletfeleit, hátha tudnak valamit kezdeni ezzel a céggel is. A régi dolgozókat pedig a határozatlan idejű munkaszerződés határozott idejűvé cserélésével próbálják kordában tartani.
Kiváncsian várom a jövőt!

1 komment

Címkék: igazgatóság

Rátóti bosszúságok

2008.04.03. 08:53 Volannal Utazunk

Márton szinte mindent megkapott utazása során, amit csak lehet: a menetrendet figyelmen kívül hagyó buszt, mutyizó, lehúzó, bosszúálló sofőrt, tehetetlen ellenőröket.


Kedves Ügyintéző!

Múlt hét pénteki (2008. március 21.) utazásélményemet szeretném megosztani
Önökkel.

Vácrátótra szerettem volna Budapestről utazni, és mivel Társaságuk még nem
hallott ütemes menetrendről, vagy hasonlóról, a napi hét, egyenlőtlenül
kiosztott közvetlen járat közül nem találtam számomra megfelelőt, a vasutat
választottam. Vác útirányon át terveztem Vácrátót vasútállomásra érkezni - ez
utóbbi azonban a településtől mintegy négy kilométerre található, így olyan
vonatjáratot választottam, melyhez van buszcsatlakozás a falu felé. A vonat
pontosan, 13:46-kor érkezett Vácrátót vasútállomásra, így kényelmes tempóban
is 13:48-kor már az állomásépület túloldalán levő Vácrátót vasútállomás
buszmegállóban álltam, ahova az eredetileg 13:50-re meghirdetett Vácrátót felé
tartó járat csak nem érkezett meg. Két elképzelés vázolódott fel ekkor bennem:

1) Az egy dolog, hogy Társaságuk a menetrend tevezésekor nem hallott sem a
'szolgáltatás', sem pedíg az 'integrált tömegközlekedés' kifejezésekről, így a
napu húsz(!) Vácról érkező vonat közül csak három elé küldenek autóbuszt - ne
mondják azt, hogy azért mert kevés az utas, inkább talán pont ezért nem
használja senki az Önök buszait - de hogy ezek sem pontosak, sőt, nem az hogy
késnek, hanem a csatlakozó vonat érkezése előtt elindulnak, számomra tényleg
érthetetlen. Végülis nem tudok más okot elképzelni, hogy a busz miért tenne a
főútról egy-másfél kilométeres kitérőt a gyakorlatilag a semmi közepén levő
vasútállomáshoz, hogy az utasokat - a menetrend szerint - megvárja.

2) Ezzel kapcsolatos volt második feltételezésem, miszerint a fenti busz -
talán mivel el volt maradva a menetrenddel - be sem hajtott a vasútállomás
felé. Ugyan, mi a buszvezetőnek még néhány utas, akivel mutyizhat! A
megspórolt benzin után kapott prémiumból még több dugipénzt vihet haza!

TOVÁBBÁ

A várakozásra 14:00-kor ráunva kisétáltam a vasútállomáshoz vezető mellékút
főútba való torkollásához, ahol Vácrátót vasútállomás bekötő út néven
található buszmegálló, itt 14:11-re volt meghirdetve Vácrátót felé buszjárat,
ami pontosan meg is érkezett. A buszra felszállva közöltem a sofőrrel hogy
Vácrátót botanikus kertig kérnék egy diákjegyet, aki közölte velem hogy
ötvenöt forint lesz, de mivel - állítása szerint - nem volt váltópénte, az
átadott három huszasból nem tud visszaadni. Miután ezt lerendeztük, az ő
nyílvánvalóan értetlen 'miért nem ül le?' tekintetére udvariasan megkérdeztem
hogy jegyet fogok-e kapni, közölte, hogy akkor 65 forintot kér, és a
diákigazolványomat. Mivel továbbra is csak húszforintosok voltak nálam, így
összesen nyolcvan forintot fizettem ki a jegyért - váltópénz persze továbbra
sem volt, amit nem is csodálok, ha zsebre dolgozik -, az átadott
diákigazolványomat pedíg perceken keresztül, megalázó lassúsággal - vezetés
közben, ezt pedíg nemcsak valószínűleg az Önök szabályzata, hanem a KRESZ is
tiltja - vizsgálta. Mikor végre jegyemhez és okmányomhoz jutottam,
felháborodásomban, de a létező legnyugodtabb hangnemben megkérdeztem tőle,
hogy vajon a buszba az üzemanyagot is a saját pénzéből veszi-e. Erre sajátos
'bosszúja' az volt, hogy a Botanikus kertnél a hátsó ajtót nem nyitotta ki,
kénytelen voltam a megállóban előrerohanni - ki tudja, a végén még továbbvisz,
hogy megbírságolhasson - és ott, felemelt fejjel, egy 'Viszontlátásra!'
kíséretében leszálltam.

A vasútállomásra visszaútra a 15:24-kor érkező buszjáratot vettem igénybe, a
merő véletlen folytán Vácrátót Botanikus kertnél velem együtt szállt fel az
Önök két ellenőr munkatársa. Jegyet természetesen kaptam, s mikor az
ellenőröknek megjegyeztem, hogy érdekes módon ideúton 65 helyett csak 55
forint volt a jegy, és valamiért a nyomtató sem működött, csak egy savanyú
mosollyal válaszoltak. A vasútállomás felé vezető pár perces úton pedíg még
végihallgathattam, ahogyan a sofőr vezetés közben(!) mobiltelefonon hadar
kollegáinak, miszeritn ő 'megúszta az ellenőrzést, de vigyázzanak'.

Remélem nem kell olyan közhelyszerű megállapításokat ide a végére írnom,
minthogy kálváriám mely révén mennyire felháborodva és megalázva éreztem
magam, hanem erre rájönnek Önök is. Remélem továbbá, hogy adataim alapján
lehetséges a történet szereplőinek beazonosítása. Azt már remélni sem merem,
hogy egy szokásosan, a maga módján udvarias, de lekezelő válaszlevélen kívül
bármi foganatja lesz annak, hogy írtam Önöknek. Azt viszon mindenképpen
megjegyezném, hogy a történtek tettek arról, hogy jövőbeni utazásaim során
eszembe se jusson, hogy 'szolgáltatásaikat' igénybe vegyem.

Legközelebb majd inkább sétálok egyet a friss levegőn.

Üdvözlettel,

S. Márton
minden körülmények közt fizető utas.

1 komment

Címkék: busz menetrend jegyvásárlás sofőr

Az internetes menetrend csapdái

2008.04.02. 08:54 Volannal Utazunk

Juci levele lekésett járatokról. Két történet, ugyanaz a megszívatott utas, a vétkes pedig az internetes menetrend.
Eszembe jutott erről, hogy a menetrendi, jegyvásárlási változásokról oszlopokra ragasztott A4-es lapokon tájékoztatták az utazó közönséget, azonban pár nap, hét múlva ezek eltűntek. Aki nem rendszeres utas, kikerülhette ezt az információáramlás és nem értette, miért anyáznak a sofőrök, miért kési le a buszt, mert nem engedik fel jegy nélkül, az automata pedig nem veszi be a papírpénzt.
"A következő történet az internetes menetrenddel kapcsolatos. Sajnos, már nem először szívtam meg az utazást emaitt, de majd a végén külön erről is mesélek.

 

Húsvéthétfőn szerettem volna Kecskemétről Pécsre utazni. Mivel másnap még szünet volt, így a megszokott és jól bejáratott 18.30-assal nem tudtam menni (a hetek első tanítási napját megelőző napon közlekedik ez a járat). Volt egy lehetőségem 14 órakor, de találtam egy jónak/jobbnak tűnő bajai átszállásos párost 16 órakor, így amellett döntöttem. Pechemre.

A menetrend szerint 16.00-kor elindultam volna Kecskemétről Bajára egy Tolnáig közlekedő busszal (érk. Baja, 18.25), majd onnan tovább 18.45-kor a szegedi busszal Pécsre.

 

A gond a tolnai buszhoz írt megjegyzésből kerekedett: A hetek első iskolai előadási napját megelőző munkaszüneti napokon közlekedik ez a járat. Többször végigjárattam az agyam ezen a mondaton, és lényegében a következőre jutottam: kedden alapvetően munkanap (pontosítva tanszünetes munkanap) szerint közlekedtek a buszok, tehát sehol sincs benne az, hogy munkaszüneti napról beszélnénk (max. a diákok szemszögéből, de idestova a 10-11 éves tapasztalatom nem mondatta velem azt, hogy a tanszünetes munkanapokat munkaszüneti napnak kellene tekintenem...). Illetve azt is hozzáfűztem gondolatban, hogy a netes menetrend elvben az aznapra érvényes járatokat dobja ki. Így alapvetően nyugodtan mentünk ki az állomásra barátommal.

Aztán jött a gond: az információs táblán nem volt kiírva a járatom, és a forgalmi irodában is azt mondták, hogy ez a busz ma nem közlekedik. Klassz.

 

Így maradt a másnap korareggeli buszozás Pécsre.

 

Kezdem úgy érezni, hogy aki a netes menetrend szerint szeretné összehangolni az utazását, sikeres ember nem lehet.

A fenti esethez hasonlóan szint Kecskemétről szerettem volna Pécsre utazni a 18.30-assal kb. bő egy évvel ezelőtt. A internetes menetrendben nem jelent meg ez a járat annak ellenére, hogy a kis feltétele, amit fentebb említettem, teljes mértékben teljesült. Így maradt a telefonálás mind a Kunság, mind a Pannon Volánnak, hogy mégis mi a szitu. A Kunság részéről teljesen korrekt volt a telefonos bácsi, még elnézést is kért, hogy vmilyen hiba kapcsán kimaradt a menetrendből, de mindenképpen közlekedni fog azon a napon, amikor utazok. A Pannonnál már nem voltak ennyire emberbarátok: szimplán "nemszeretekdolgoznidemuszáj" hozzáállással válaszolt egy hölgy, hogy "igen, lesz olyan busz". Így összességében jól zárult a történet.

Azonban van még egy kellemetlen eset. Tavaly ősszel történt, hogy barátommal szerettünk volna Szegedről Kecskemétre menni egy hajnali 3.20-as busszal, mégis csak korábban megérkezünk, mint az első, 4.40-kor induló vonattal. Gondoltuk, a biztonság kedvéért megnézzük neten, hogy tényleg megy-e a kinézett busz. A busz ott volt, nincs gond - vélekedtünk. A koppanás hajnalban ért bennünket: már az indulás időpontjánál járt az óra, busz sehol. Kerestünk az állomáson egy emberkét, hogy ilyenkor mégis mi a helyzet. Ő pedig közölte, hogy ez a járat megszűnt kb. 5 napja, csak a neten még nem frissült a menetrend. Klassz. 5.20 körül ment volna a következő buszunk. Nem vártuk meg, kimentünk a vasútállomásra, és vonatoztunk egyet."A Volán szerint az adatbázisa három nappal a változás előtt frissül. Ezek szerint mégsem? Kinek a felelőssége, ha nem jelölik a változást?

A kereső program a Volán társaságok 2007-2008. évi menetrendjeit tartalmazza (érvényes 2008. december 13.-ig).
A Volán társaságok a menetrendeket a menetrendi időszakon belül is módosítják. A módosítások általában 3-5 nappal az érvényességük kezdete előtt kerülnek be az adatbázisba, az esetek többségében minden hónap végén. /A módosítások mértéke egy-egy kisebb földrajzi egység szempontjából lehet jelentős, az adatbázis egésze szempontjából kisebb mértékű./
A keresések így csak 3 napon belül pontosak, ezért kérjük, hogy ha az utazást megelőzően több nappal használja a programot, szíveskedjen az utazás megkezdése előtt egy-két nappal ellenőrizni a kapott adatokat!

1 komment

Címkék: menetrend lekésés

Kedvezmény-bonyodalom

2008.03.28. 10:46 Volannal Utazunk

Sába sztorija, újabb utazási kedvezményes történet.

"Az én történetem egy volános pénztáros-jegykiadó néniről szól. Arrafelé, bár van vagy 8 ablak, a legnagyobb forgalomban is csak kettő van nyitva, így aki bérletet vesz, jócskán feltartja a jegyet vásárlókat. A történetem azomban nem ezzel kapcsolatos.
Kaptam a munkahelyemen egy utazási kedvezményről szóló papírt, és gondoltam, felhasználom pár buszos utazásra a megmaradt alkalmakat. Nem tudtam a módját, hogyan írassam alá, hiszen a papaíron is be kell jegyezni az utazást, így odamentem a pénztárhoz, tanácsot kérni.
A helyzet egyszerű: van egy egyesített bérlet, egy kedvezmény-lap, és egy végcél Bp-en kívül. Van egy naív - és kissé buta - utas, és egy ideges pénztáros. Azt hittem, ezzel kikombinálhatjuk a lehetőségeimet, hát nem...
Odalépek az ablakhoz, hogy ha az automatából veszek jegyet, akkor a buszvezetővel kell aláíratnom a lapot? A pénztáros segítőkész, elveszi, de már rá is körmöli a dátumot, így kérem tőle a jegyet, de a BEB-nél megakad. Hogyan kérek így az egész utazásra jegyet? Nekem igazából csak kiegészítő jegy kellene féláron. Írja is be a gépbe, majd mondom, ismétlem háromszor, hogy eddig egész kiegészítő jegyet vettem, ehhez képest szeretném a kedvezményt kérni. Elbeszélünk egymás mellett, én nem értem, miért nem találja ki, hogy mit és hogyan kérjek a lap birtokában - tapasztalatlan vagyok - ő meg a pontos meghatározást várja, hogy beírhassa a gépbe és nyomtathassa a jegyeket. Van bérletem, ezért nem akarom, hogy rászámoljon még 10 kilométert az útra, így ott vagyok, mint a kedvezmény előtt. Ő pedig nem tud kiadni, csak a végállomástól jegyet, így csak BEB-kiegészítőt adhat. Mikor kétségbeesésében azt mondta kolléganőjének, hogy hazamegy és kinyitja a gázt magára, megrettenve vissza akartam kérni a sztornóztatott lapot, de mondta, hogy nem kell, nyomtat egyet, majd az ellenőrökkel megbeszélem a problémám...
Nem tetszett a dolog, hiszen elvileg segítenie kellett volna, nem veszem igénybe ezt a kedvezményt, eddig kártyánk volt, az is a MÁV-ra jó, és még azt is hallottam, hogy 90%-ost is kérhetnék, csak akkor kettő pecsétet tesznek a lapra. Ezt azonban még nem mertem kipróbálni...

Amúgy a lap, ha nem pénztárból veszem a jegyet, kitűnően működik, a buszvezetők szorgosan írogatnak, pecsételnek és kiadják simán az 50%-os BEB-kiegészítő jegyet. kétszer történt csak meg, hogy az egész útra adták, vagyis nem kiegészítőt - talán halkan kértem -, ezek szerint ebben nincs közös állásfoglalás,  és a pénztárosnak is igaza volt. "

Szólj hozzá!

Címkék: jegyvásárlás pénztár

Miért is vesszük akkor az egyesített bérletet?

2008.03.19. 09:16 Volannal Utazunk

A Volán szabályzata szerint ha egy érvényes jegy birtokában tovább utazna az utas, mint ameddig a jegy szól, a jegy érvényességének lejárta előtt kérheti a kiegészítőt a sofőrtől. Nem kell leszállnia, és megvárnia a következő buszt, sőt nem kell előre tudnia a továbbutazás tényéről sem. Érvényes egyesített bérlet birtokában Budapest közigazgatási határán belül bármikor megveheti a kiegészítő jegyet. Úgy látszik, nem minden sofőr kapott ebből továbbképzést...

"Napokban utaztam volna hazafelé, éppen elértem a buszt, de egyesített bérletem birtokában magabiztosan szálltam fel azt gondolván, majd az első megállóban megveszem a kiegészítő jegyet. A sofőr másképp gondolta, bár elsőnek léptem oda hozzá, mögöttem a felszállni kívánó hosszú sor kígyózott, ő elfordította fejét mély megvetésében. Gyarkan csinálja ezt, mert nem szeret a buszról jegyet adni. Kértem a jegyet a sofőr hátától, de szóbva elegyedik velem.
- Miért nem vette meg a végállomáson?
- Nem akartam a következő buszra várni, nem volt időm megvenni.
- Meg fogja büntetni az ellenőr.
- Érvényes bérletem van, egyesített bérlet.
- Akkor is meg fogja büntetni.
- Menjél már! - hallottam a hátam mögül az érthetően türelmetlen emberektől. Mindenesetre nagy nehezen nyomtatott nekem egy jegyet (NEM kiegészítőt, de azonos pénzértékűt), én meg azzal a tudattal ültem le, hogy ha jön egy ellenőr, megkérem, világosítsa fel a sofőrt az egyesített bérlet mibenlétéről. Miért is fizetek havi 900 Ft-tal többet érte, ha nem azért, hogy használhassam? Felhívtam a Volán ügyfélszolgálatot, ahol nevettek egyet, majd hüledeztek, és remélték, adott jegyet a sofőr, mert kötelessége ilyen esetben. És nekem adtak igazat."

9 komment

Címkék: bérlet sofőr

Rókabőr az ülés alatt

2008.03.14. 13:09 Volannal Utazunk

Ghoul sztorija, kedves sofőrrel és némi gyomortartalommal.

"Vigyázat! Gyomorforgató!
Még 2001 nyarán esett meg egy nógrádi gyakorlaton, melyre az egyetem küldött és egy önkormányzatokat érintő felmérést kellett készítenünk a térség falvaiban. Balassagyarmat felöl mentünk Bercelre, ami járásközpontnak számít. Különösebben nem volt görbe esténk előtte, mint utóbb kiderült, egy vírust szedtem össze a gyomromba, valószínűleg kajából.
A Nógrád-volán járata érkezett reggel 7-8 közt. Párokban voltunk, én pedig egy évfolyamtársnőmet boldogítottam ekkor. A busz és az útviszonyok pedig kihozták belőlem a maximumot, előreküldtem az évfolyamtársnőmet, én pedig egy üres szatyorba rókáztam a hátsó ülésen. Nagyon gáz, tudom, de a szatyor lyukas is volt egy kis ponton, így a busz sem maradt tisztán.
Szerencsére épp leszálltunk, így nem volt vész, de égett az arcom rendesen. A hab a kásán másnap reggel jött. Egy másik járatra szálltunk fel, de a sofőr ugyanaz volt. Nagyon-nagyon jó pont, hogy a sofőr kicsit keserves arccal kérte, hogy legközelebb szóljak és megállunk, mert neki kell a buszt takarítania..."

3 komment

Címkék: takarítás sofőr kedvesutas

Balesetek

2008.03.13. 08:56 Volannal Utazunk

Két baleset is történt 24 óra alatt, ami érinti a Volán társaságokat.

Hódmezővásárhely és Szeged között egy nagykanizsai férfit gázolt halálra tegnap este a menetrendszerinti busz, amikor sötét ruhában kelt át a többsávos autópályán. Nem is tudom, a gyalogosoknak kötelező-e a láthatósági mellény viselése, de sajnos itt a férfi hibázott, egyedül ő láthatta a közlekedés szereplőit, őt fényvisszaverő ruházat nélkül viszont senki.  Talán éppen a buszt akarta elérni.

A Zala megyei Alsórajkon pedig autó ütközött a megállóban várakozó busszal, az autót vezető nő meghalt.

5 komment

Címkék: busz autó baleset gázolás

Nincs többé retúrjegy, de jó ez a Volánnak?

2008.03.07. 08:36 Volannal Utazunk

Tegnap kissé értetlenül álltam a pénztár előtt, amiután retúrjegyet kértem, kérdezték, tudom-e, mikor utazom visszafelé. Persze, hát holnap. De nem az kellene, hanem az óra. Ugyanis megszűnt a retúrjegy. Ki tudnak adni egy előre látható 2 órás időszakra jegyet napokkal előre, de a másnap bármikori utazás lehetősége megszűnt.

Talán rájöttek, sok buszvezető többször adja ki ezeket a jegyeket az utasoknak, hiszen egész nap érvényesek, nem csak 2 óra hosszat.
Ezzel viszont saját magának árt a társaság. Sokan - köztük magam is - azért vették meg a retúrjegyet, mert nem akarták, hogy a buszvezető döntse el, blicceljenek-e vagy nem. Most ha a vezető nem akar jegyet adni, az utas meg nem akar problémázni, rábízza magát, és egy kisebb összeg fejében mégiscsak csal. Eddig ezt a jegyet előre kifizette, és az utazása rendben volt. Most ezentúl bizonytalan lesz, hogy kap-e jegyet.
Azok is rosszul járnak, akiknek a nagy távolság miatt számított az 5% retúrkedvezmény is,  vagy egyszerűen nem a vezetőtől akartak jegyet venni.

Nem szüntették meg ezzel a bliccelést, a sofőr így sem ad majd jegyet, ha tud. Az emberek is talán meggondolják, becsületesek legyenek-e. Ha rosszul döntenek, a bevételkiesés marad a biztos jegy helyett.
Ezt akkor tudnák csak kompenzálni, ha az összes járatra ellenőröket ültetnek, ami ugye nem túl gazdaságos.
 

10 komment

Címkék: jegyvásárlás jegy bliccelés

65 forint lett a diákjegy

2008.03.04. 09:01 Volannal Utazunk

Ki is gondolta volna, hogy a  Volán majd egy fillérrel - bocsánat, forinttal - is kevesebbet kér, mint amennyibe került neki egy jegy eddig? Ki hitte el, hogy valaki majd hagyja, hogy csökkenjenek az árai, és nem emeli fel őket inkább? Szombat óta egy 50%-os jegy 0-5 km-es szakaszon nem 62 (vagyis 60), hanem 65 forint lett. Nerm hangoztatják persze főoldalas cikkben a honlapjukon, de a tarifatáblázat csendben megváltozott.
Így lettek felkészítve az aprók bevonására az automaták? Áremeléssel? Köszönjük!

Félreértés ne essék, nem a 3 forintot sajnálom, hanem hogy mindezt nem lehetett előre közölni, az utazók kész tények elé lettek állítva. Az, hogy gyereknek, vagy bosszúságnak tekintik az utasokat 2 forint miatt, akiknek nem lehet ilyesmiről előre szólni, majd úgyis szembesülnek a tényekkel a pénztáraknál.

7 komment

Címkék: ár jegyvásárlás automata pénztár

Megszűnt a retúrkedvezmény

2008.03.02. 11:18 Volannal Utazunk

Utánajártam kicsit, mi történt a jegykiadó automatákkal. Alant van egy levél, melyben a retúrkedvezmény (5%) megszűntéről panaszkodnak, ez tényleg így van. Az automatákon a következő van kicetlizve: a tarifarendszer megváltozása miatt az automaták (és csak azok!) nem adnak kedvezményt. Esetleg áremelésre készülnek? A pénztáros viszont minden további nélkül, még az apró elfogadásának utolsó napján is adott két egyforintost, nem hozták előbbre a kerekítést azzal az indokkal, hogy nincs már nekik aprójuk, mint egyes boltokban.

Nem biztos, hogy törvényes csak bizonyos fajta vásárláshoz kötni ezt a kedvezményt, hiszen az ember este már nem dönthet, milyen jegyet akar venni, a pénztárak már zárva vannak, marad a gép.

Van valakinek rossz élménye az apró bevonásával kapcsolatban? Hivatkozott arra a pénztáros, hogy nincs már ötforintosa sem? Jól kerekít a jegykiadó automata? Főleg a 0-5 km-es diákjegy érdekelne, a maga 62 forintjával, amikor csak 60-at kellene beledobni... 


Frissítve: Azóta a pénztáraknál is megszűnt a retúrjegy kedvezménye.


1 komment

Címkék: ár jegyvásárlás automata jegy pénztár

Áremelés fű alatt

2008.02.28. 08:23 Volannal Utazunk

Tehetetlenül szemlélni, ahogy az emberek feje felett döntenek, őket csak pénzeserszénynek, de mint utazó, nyűgnek tekintve - ismerős?

"Úgy érzem, gyerekként kezelik az utasokat a közlekedési társaságok. Miből állt volna azt írni a tudakozódó levélre, hogy nem, marha, a kérdéses busz megszűnik, de össze lesz vonva az útvonala egy másikkal. Ehelyet jött a válasz, hogy nem szűnik meg - ez a kettő pedig nem ugyanaz. Miért nem lehet egyenrangú félként kezelni a kérdezőket, panaszkodókat, miért nem lehet olyan választ adni nekik, ami kielégítő? Mondjuk nem öt szót írni egy két oldalas levélre, egyetlen kérdést kiragadva a tucatnyiból...

Engem az érdekelt volna, hogyan készül fel a Volán az 1 és 2 Ft-osok bevonására. Éreztem, hogy nem mennének bele, hogy valaki kevesebbet adjon. Többletnek kell kijönnie.
Egyszerű lett a megoldás, tegnap este szembesültem a dologgal.
Automatához lépek  - a pénztárosok már rég nincsenek ott 8-ig, ahogy kellene -, benyomom a 0-5 km-es szakaszt. 125. Oké, rá egy retúr, ez 237 (pénztárban 238). A kijelzőn villog az összeg: 250. Hiába nyomkodom, nem ad menettérti kedvezményt, pedig két napja még semmi baja nem volt... Nyomom a diákjegyet, 62. Erre retúr: 124. Ezt meg ugye felfelé kell kerekíteni... A retúrkedvezmény - nem sok, de sok kicsi sokra megy - megszüntetésével szépen bejön nekik majd az a pénz, amit az egyetlen jegyen, amit lefelé kell majd kerekíteni, a diák 0-5 km-esen buknak... Ez, bármennyire is fura, de mégis áremelés."Utánanéztem volna, hivatalos-e a kedvezmény visszavonása, de nem találtam cikket róla, sem automatáknál, sem a pénztáraknál nincs kiírva.

1 komment

Címkék: ár jegyvásárlás automata

Diákoktól is zsebbe kérik a pénzt

2008.02.25. 08:51 Volannal Utazunk

Általában azokat blicceltetik a sofőrök, akiket legalább látásból ismernek, de Timsz, a gödöllői diáklány levele bizonyítja, hogy korántsem minden esetben:

"2 hete történt Gödöllő településen, ahol is Gödöllő Tesco állomástól Gödöllő autóbuszpályaudvar állomásig (kb 3 megálló) utaztam a barátnőmmel, mivel lekéstük az ingyenes Tesco járatot. mivel most vagyok első éves egyetemista a városban, hát nem utaztam még túl sokat az ottani volánnal. fiatal sofőr ült a székben, majd mikor kértem 2 diákjegyet, szemrebbenés nélkül rávágta h 300 Ft és azért nem ad jegyet mert amúgy 436 lenne. akkor kifizettem és bele se gondoltam, mert fáradt voltam és frusztrált ami miatt lekéstük az ingyenes járatot. múlt héten veresegyházra utaztunk páran diákok, láss csodát fejenként 100 forintért... ennyit a gerincességről, remélem egyszer még megpróbál átverni ugyanaz a sofőr, lenne hozzá egypár keresetlen szavam."

5 komment · 1 trackback

Címkék: jegyvásárlás bliccelés sofőr

Újra sztrájk

2008.02.24. 21:44 Volannal Utazunk

Holnap, február 25-én éjféltől újra sztrájkolnak a vasutasok. A Volán társaságok összes buszán - ahogy előző alkalommal - elfogadják a MÁV jegyeket és bérleteket, úgyhogy buszra fel!

Szólj hozzá!

Címkék: sztrájk

Hajnali életkép

2008.02.22. 10:11 Volannal Utazunk

"Kedvem lett volna lefényképezni ezt pár hete, de ha berágnak rám, csak autóval utazhatok a jövőben.

Mindenesetre képzeljetek el egy álmos kis falut, hajnali párába burkolva. Mindenki bebugyolálva siet a buszmegállóhoz, morogva köszönnek, fáradtak, a kávé még nem élénkítette fel őket. A kocsma előtt, ahol az út kiszélesedik, a ladák és suzukik előtt érdekes jármű parkol: egy hatalmas, sárga busz. Még nem kell indulnia, ő csak az egyik váltás, gazdája pedig beugrott melegedni, nincs is messze, az egyik helyi erővel iszik a kertben, fél szeme a buszon, nehogy valaki meglovasítsa, beszélgetnek a családról, az egészségről, az előttük álló napról. Nem, valószínű nem kockáztatja az állását, inkább csak kávézik, de messziről eléggé félreérthető a helyszín, a viselkedés, a műanyag pohár. :) Vagy nem...?

Nem egyszer éreztük azonban, hogy az esti járatot tényleg spiccesen vezetik... "

Szólj hozzá!

Címkék: ivás sofőr

Zenehallgatás a buszon

2008.02.20. 14:25 Volannal Utazunk

A tegnapi zajos-posthoz kapcsolódik Fürtös levele. Hallgatni vagy nem hallgatni? Az itt a kérdés.

"Észrevettem egy alkalommal a Volánbusz utazási szabályzatát átfutva, hogy az tartalmaz néhány érdekes pontot. Az egyik, ami engem érint, nem más mint a zenehallgatás. BKV-járműveken alapból tilos, bár ezért még szerintem soha senkit nem ért retorzió. Volánon erre emlékszem: amennyiben az utasok többsége a zenehallgatás ellen van, akkor a lejátszót (mp3, discman, walkman, rádió, magnó, i-pod) ki kell kapcsolni.
A pontos megfogalmazást nem találtam neten, de remélem mások kisegítenek majd vele.
Elsősorban ennek a gyakorlati oldala érdekelne, illetve, hogy volt-e erre már precedens? Emlékszem, hogy egy alkalommal több utas is rászólt egy lányra, hogy iszonyatosan hangos volt a zene, amit hallgatott és picit halkított a lejátszóján. Én rendszeresen hallgatok zenét buszon, de sosem szólt senki. Ha mégis megtennék, akkor mi lenne? Feláll a sofőr, kiabálva kérdi az utasokat, hogy tegye fel az a kezét, aki szerint  XY utas kapcsoja ki a lejátszóját? S kézfeltartással szavaznak az utasok? Mert elképzelésem sincs a kivitelezéséről ennek a szabálypontnak."

3 komment

Címkék: busz zenehallgatás